Characterization of the water end uses of commercial buildings: case study of a coffee shop in Brasília, Brazil

Authors

  • Natália Totugui Universidade de Brasília
  • Daniel Sant'Ana Universidade de Brasília
  • Susanna Santos Universidade de Brasília
  • Lívia ´Santana Instituto Federal de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.46421/sispred.v1i.1595

Keywords:

Commercial establishments, Water end-uses, Water consumption indicators

Abstract

ABSTRACT: The District Federal faced water stress in 2016, with alarming low levels of water availability for urban water supply. In order to reduce water demand and promote water conservation, it is crucial to understand how water is used in different types of buildings. This study characterized water end-uses of a coffee shop located in a commercial building in Brasília, Brazil. To do this, this study made use a water auditing technique to characterize the water end uses that made use data-loggers to measure water consumption at points of use. Results suggest that the water demand is highest in the kitchen sink (54%) followed by toilet flushing (20%). The discrepancy between measured values from data loggers and average daily metered consumption was 11%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ADASA, Agência Reguladora de Águas, Energia e Saneamento Básico no Distrito Federal. Níveis dos Reservatórios 11/2016. 09 nov. 2016. Disponível em: http://www.adasa.df.gov.br/monitoramento/niveis-dos reservatorios/monitoramento/niveis-dos-reservatorios/671-nivel-dos-reservatorios-11-2016> Acesso em: 06 abril 2019.

ALVARES, Karla; SANT'ANA, Daniel. Reduções na exploração de recursos hídricos pelo emprego de tecnologias conservadoras de água: uma análise piloto em regiões residenciais do Distrito Federal: Desafios e Perspectivas da Internacionalização da Construção. In: ENTAC, 16., 2016, São Paulo. Anais... . Porto Alegre: ANTAC, 2016, p. 4372 - 4385. Disponível em: <http://www.infohab.org.br/entac/2016/ENTAC2016_paper_696.pdf>. Acesso em: 03 fev. 2018.

DEOREO, W.B., HEANEY, J.P., MAYER, P.W. Flow trace analysis to assess water use. Journal of American Water Works Association, V.88, nº 1, p. 79 90, jan., 1996.

DZIEGIELEWSKI, B. et al. Commercial and institutional end uses of water. Denver: AWWA Research Foundation, 2000. 264p.

FARINA, M.; MAGLIONICO, M.; POLLASTRI, M.; STOJKOV, I. Water consumption in public schools. Procedia Engineering, v.21, p.929-938, 2011.

FASOLA, B. G.; GHISI, E.; MARANOSKI, K. A.; BORINELLI, B. J. Potencial de economia de água em duas escolas em Florianópolis, SC. Ambiente Construído, Porto Alegre, v. 11, n. 4, p. 65-78, out./dez. 2011.

GHISI, E., TAVARES, D. F., ROCHA, V. L. Rainwater harvesting in petrol stations in Brasília: Potential for potable water savings and investment feasibility analysis. Resources, Conservation and Recycling, v.54, n.2, p.79-85, 2009.

GOMEZ, J.; ALVES, W. Final water consumption in building installations using the flow-rate trace. Proceedings 26th International Symposium on Water Supply and Drainage for Buildings. Rio de Janeiro: USP, 2000.

GRIGGS, J. C.; SHOULER, M. C.; HALL, J. Water conservation and the built environment. In: 21 AD: Water. Oxford: Oxford University Press. 1998.

ILHA, M. S. O.; NUNES, Solange da Silva; SALERMO, Lia Soares . Programa de conservação de água em hospitais: estudo de caso do Hospital das Clínicas da Universidade Estadual de Campinas. Ambiente Construído (São Paulo. Impresso), v. 6, n.1, p. 91-97, 2006.

KAMMERS, P. C.; GHISI, E. Usos finais de água em edifícios públicos localizados em Florianópolis, SC. Ambiente Construído, Porto Alegre, v.6, n.1, p.75-90, 2006.

MADDAUS, W.O.; MADDAUS, M. L. Evaluating water conservation cost-effectiveness with an end-use model. Proceedings Water Sources Conference, Austin Texas: AWWA, 2004.

MARINOSKI, K. A.; GHISI, E. Aproveitamento de água pluvial para usos não potáveis em instituição de ensino: estudo de caso em Florianópolis – SC. Ambiente Construído, Porto Alegre, v. 8, n. 2, p. 67-84, abr./jun. 2008.

MEDEIROS, Gerson Araujo de; CARVALHO JUNIOR, Osvaldo Oliveira de; VACCARI, Gabrielly Boer. Potencialidades do reuso da água: estudos de caso no setor sucroalcooleiro e universitário. Unipinhal, Espírito Santo do Pinhal, v. 9, n. 1, p.03-16, mar. 2012.

MIERZWA, José Carlos; HESPANHOL, Ivanildo. Água na Indústria: uso racional e reúso. São Paulo: Oficina de Textos, 2005. 144 p.

MOTTA, Sandro de Almeida; SANCHEZ, Jorge Gomez. Diagnóstico e parametrização do consumo de água em padarias da RMSP. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA SANITÁRIA E AMBIENTAL, 21., 2001, Rio de Janeiro. Anais do 21º Congresso Brasileiro de Engenharia Sanitária e Ambiental. Rio de Janeiro: Abas, 2001. p. 1 - 13. Disponível em: <http://docplayer.com.br/16084659-I-036-diagnostico-e-parametrizacao-do-consumode-agua-em-padarias-da-rmsp.html>. Acesso em: 20 maio 2018.

NUNES, Riane Torres Santiago. Conservação da água em edifícios comerciais: Potencial de uso racional e reúso em Shopping Center. 2006. 144 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Engenharia, Ciências em Planejamento Energético, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2006.

PASCHKE, P.; VAN GELDER, R. E.; SIEGELBAUM, H. Hotel water conservation: A Seattle demonstration. Seattle: Seattle Public Utilities, 2002. 127p.

PROENÇA, L. C.; GHISI, E. Water end-uses in Brazilian Office buildings. Resources, Conservation and Recycling, v.54, n.8, p.489-500, 2010.

SANT'ANA, Daniel; NASCIMENTO, Eduarda Aun de Azevedo. Caracterização dos usos-finais do consumo de água em edificações do Setor Hoteleiro de Brasília. Revista de Arquitetura da Imed, Passo Fundo Rs, v. 3, n. 2, p.156-167, nov. 2014. Semestral.

SILVA, G. S.; TAMAKI, H. O.; GONÇALVES, O. M. Implementação de programas de uso racional da água em campi universitários. Ambiente Construído, Porto Alegre, v.6. n.1, p.49-61, 2006.

SURRENDRAN, S.; WHEATLEY, A.D. Grey-water reclamation for non-potable re-use. Water and Environment Journal. v. 12, n.6, p.406-413. 1998.

WAGGETT, R.; AROTSKY, C. Water key performance indicators and benchmarks for offices and hotels. London: CIRIA, 2006. 56p.

Published

2019-10-04

How to Cite

TOTUGUI, Natália; SANT'ANA, Daniel; SANTOS, Susanna; ´SANTANA, Lívia. Characterization of the water end uses of commercial buildings: case study of a coffee shop in Brasília, Brazil . In: SIMPÓSIO NACIONAL DE SISTEMAS PREDIAIS, 1., 2019. Anais [...]. Porto Alegre: ANTAC, 2019. DOI: 10.46421/sispred.v1i.1595. Disponível em: https://eventos.antac.org.br/index.php/sispred/article/view/1595. Acesso em: 24 aug. 2024.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.